Epulklate’s Weblog

Home stay..

Posted on: July 28, 2008

Perkhidmatan home stay atau rumah inap amat popular dikalangan masyarakat kampung. terutamanya di negeri cik siti wan kembang ini. terdapat banyak tempat yang menawarkan perkhidmatan home stay di negeri ini.  yang saya amat tertarik ialah home stay yg terdapat di pulau suri atau juga dipanggil pantai suri. pantai suri terletak di daerah tumpat yang mana jarak dari pusat bandar kota bharu ialah sekitar 30 kilometer.

untuk ke pulau suri, kita hendaklah menaiki bot selama lebih kurang 5 minit. ini kerana pulau suri tidak dihubungkan dengan jalan darat. terdapat lebih kurang 20 orang peserta home stay yang berdaftar di pantai suri. untuk jalan alternatif, pulau suri boleh dikunjungi melalui jeti kuala besar. kuala besar terletak berhampiran dengan bandar kota bharu. lebih kurang 10 minit perjalanan dari pudat bandar kota bharu. menaiki bot di jeti kuala besar ke pantai suri mengambik masa 20 minit.

terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh dibuat dipantai suri. antaranya memancing di sungai kelantan, menikmati kehidupan masyarakat kampung, menonton persembahan dikir barat dan permainan tradisional. diwaktu cuti sekolah, marilah kita sama2 bercuti ke kelantan dan menginap di homestay.

 

untuk tempahan home stay sila hubungi 012-9488958.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Top Clicks

  • None

Blog Stats

  • 40,694 hits
Advertisements
%d bloggers like this: