Epulklate’s Weblog

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN.

Posted on: September 1, 2008

selamat menyambut bulan ramadhan kepad semua umat islam di seluruh dunia. bermula hari ini iaitu 1 ramadhan juga bersamaan dengan 1 september, maka semua umat islam dinegara ini menjalankan ibadah puasa.

ibadah puasa merupakan rukun islam yang ke3 selepas mengucap kalimah sahadah dan sembahyang. jadi pada bulan yang ini umat islam di malaysia akan menunaikan rukun islam yang ke3.  puasa bererti tidak makan atau minum pada waktu terbit fajar sehingga tenggelam fajar.

puasa juga melarang kita untuk melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh agama. kita mendaklah mengisi bulan ramadhan dengan ibadah. perbanyakkan ibadah sunat dan sedekah jariah. ini akan mendapat ganjaran yang berlipat kali ganda jika nak dibandingkan dengan amalan pada bulan-bulan yang lain.

bulan puasa (ramadhan) merupakan bulan yang terbaik dalam kalendar islam. setiap ibadah dalam bulan puasa akan digandakan pahala. pada bulan ini dikurniakan satu malam yang lebih baik dari malam-malam yang lain. iaitu malam lailatul qadar.

nabi pernah bersabda bahawa “sesiapa yang menjamu umatnya untuk berbuka puasa pada bulan ramadhan maka dia akan beroleh semua pahala puasa umatnya itu tanpa mengurangkan sedikti pun dari pahala puasa umatnya itu”. para sahabat bertanya “bagaimana klu jika tidak mempunyai makanan untuk menjamu berbuka”. nabi menjawab “cukuplah sekadar sebiji tamar dan segelas air kosong”.

selamat berpuasa..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: