Epulklate’s Weblog

GEMPA DI PADANG- KEMURKAAN ALLAH??

Posted on: October 20, 2009

Gempa di Padang, Indonesia mengorbankan banyak nyawa, memusnahkan harta benda dan merubah bentuk muka bumi. Melihat keadaan selepas gempa betapa kita sangat kerdil dan sangat tidak mampu untuk menyekat segala bala bencana yang datang dariNya.

Secara suratan atraupun kebetulan… waktu gempa yang berlaku iaitu pada 5.16 ptg untuk gempa pertama dan 5.58 ptg untuk gempa kedua. Ada yang beranggapan sama dengan ayat al-Quran dalam Surah al-Israa’ (17:16 dan 17:58). sejauh mana kebenaran hanya Allah yang mengetahui.

Sebenaynya banyak cerita yang kedengaran tentang keadaan i Padang sebelum gempa bumi berlaku. Pelbagai masalah sosial dan maksiat yang dilakukan di kawasan tersebut tanpa mengira masa. Gejala dadah dan sosial lain oleh anak muda berlaku secara berleluasa. Ibadah sembahyang lima waktu tidak diambil berat.  Walaupun hampir 90 peratus penduduk padang terdiri dari etnik Minangkabau yang beragama Islam.

Lantaran, ramai yang beraggapan kejadian ini hasil dari kemurkaan Allah terhadap penduduk Padang yang lalai terhadap perintah dan larangan Allah. Kehidupan masyarakat yang sudah sekian lama lalai diberi peringatan oleh Allah supaya berpatah kejalan yang benar dan mengikut panduannya iaitu Al-Quran.

Oleh itu kita sebagai hamba perlu melakukan ape yang diperintahkan olehNya tidak kira dimana kita berada. Bala Allah boleh datang dengan sekejap sahaja tanpa mengira masa dan tempat…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Top Clicks

  • None

Blog Stats

  • 40,694 hits
Advertisements
%d bloggers like this: