Epulklate’s Weblog

Everything About Jabulani

Posted on: June 20, 2010

Semuanya pasal Bola Jabulani Adidas…

Bola jenama adidas ini dikatakan gila dan lapuk oleh beberapa penjaga gol bertaraf dunia. Iker Casillas antara orang yang pertama yang bersuara. Sifat Jabulani yang pelik menyebabkan dia melepaskan gol semasa oerlawanan pertama Spain.

Selepas itu, penjaga gol England, Robert Green pula yang telepas Jabulani dari tangkapan dan menganggap bola ini lapuk dan tidak sesuai digunakan untuk Kejohanan bertaraf Piala Dunia ini.  Termasuk jaringan pemain Slovenia dalam perlawanan antara  Argeria dan Sovenia. Jaringan Koren juga boleh dianggap sebagai hadiah dari Jabulani yang gagal ditangkap oleh penjaga gol Algeria.

Selepas itu ramai yang menyusul termasuk jurulatih dan menyarankan FIFA agar mengambil tinda kan termasuk menggantikan Jabulani kepada bola lain yang lebih sesuai.

Yang anehnya tiada sorang pun pemain penyerang yang mrngkritik ataupun menyatakan pasal Jabulani. Messi, Tevez, Rooney, Torres mahupun Robinho semuanya diam. Realitinya bola dicipta untuk penyerang. Bukan untuk penjaga gol. Seperti bola yang digunakan untuk piala dunia yang lepas juga jenama adidas. Dikatakan bola tersebut mempunyai kuaa yang luar biasa yang menyusahkan penjaga gol.

Apapun yang orang cakap pasal si Jabulani ini, ia sudahpun terlewat. Adidas sebagai tuan punya Jabulani tidak boleh berbuat apa-apa melainkan merekod segala komen dan memperbaiki untuk piala dunia akan datang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: