Epulklate’s Weblog

Belia Negara

Posted on: May 29, 2011

Selamat Hari Belia diucapkan kepada semua belia dan belianis di seluruh Malaysia.

Sambutan hari belia pada tahun ini sungguh meriah. Dengan tema “perhimpunan sejuta belia”, sambutan yang diraikan di pusat pentadbiran negara iaitu Putrajaya menghimpunkan pelbagai program. Baik dari segi program sukan, sosial, ekspo malahan Petronas Cub Prix, Jom Heboh dan MAHA pun dikumpulkan di bawah satu program dan dibuat pada satu masa.

Syabas kepada yang terlibat dlm penganjuran event sebesar ini. Sampaikan Putrajaya tidak lagi kelihatan seperti Purajaya. Dengan kehadiran belia / wakil belia dari seluruh negara dan kelihatan juga wakil dari negara luar. Contoh Brunei, Filipina dan negara rantau lain.

Saya berada disana untuk satu event konvoi belia bersama-sama kelab dibawah Proton. Program ini mendapat sambutan hebat walaupun hanya mendapat hebahan disaat akhir. Konvoi bermula di PICC dan tamat di Pusat PROTON di Shah Alam. Saya tidak berkesempatan untuk menjengok event lain.

Hanya masa peserta konvoi melalui kawasan tersebut kelihatan dari dalam kereta kelihatan belia dengan program masing-masing. Kelihatan juga “Naruto”, Ninja Warriors, Band, Silat, Cheers Girl dan lain-lain. Semua kelihatan sibuk dengan persembahan/persiapan untuk menghiburkan orang ramai.

Program macam ini bagus dan baik diadakan untuk menghimpukan seluruh belia tidak kira bangsa, agama dan keturunan yang ada di Malaysia. Secara tidak langsung mereka akan beroleh ilmu, melihat pelbagai gaya hidup atau setidak-tidaknya berkomunikasi antara mereka. Iaitu PERPADUAN…. Ini akan menguntungkan negara dalam masa yang panjang.

Saya sebenarnya kali pertama bergerak hati untuk terlibat dalam program belia dan kali pertama melihat sambutan dari belia secara mendalam. Masih tidak terlewat walaupun umur hampir pencecah akhir 20-an. Apa yang saya dapat lihat melalui sambutan Hari Belia ialah gelagat belia negara.

Kelihatan mereka agak berpuak-puak. Apa yang dimaksudkan ialah pengenalan mereka dari segi pakaian/uniform. Kelihatan geng baju hijau di satu penjuru manakala geng baju belang di penjuru lain. Mereka akan segan barangkali untuk bercampur sesama mereka. Ataupun tidak mahu berpecah dalam kumpulan mungkin takut tersesat…

(bersambung)……

(sambungan)

Generasi Y. itulah gelaran yang diberikan kepada golongan belia. “y” for “youth”. bererti muda ataupun golongan usia antara 18 hingga 40 tahun. walau apapun tanggapan kepada golongan y ini, tetapi mereka sememangnya akan menjadi dewasa dan akan mewarisi apa sahaja takhta yang ada. baik dalam institusi keluarga, masyarakat dan negara. justeru amat penting untuk memiliki golongan belia yang berkualiti demi menjaga segala yang ada supaya dapat dijaga dipertahankan untuk selamanya.
semestinya tanggungjawab mendidik golongan ini terletak di bahu kita semua termasuk pemimpin di masa sekarang. justeru penganjuran apa-apa program sekarang menampakkan kearah mana golongan mudayang kita inginkan. setujukah kita kalau golongan muda nanti asyik dengan hiburan dan sosial sahaja. dimana pengisian kerohanian untuk mereka.
bukan membantah program belia yang dianjurkan baru-baru ini. cuma pengisian kerohanian amatlah penting jika dibandingkan dengan program-program lain yang di aturkan. mari sama-sama kita fikirkan untuk kebaikan bersama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: